Pensioen
laatst gewijzigd op 04/04/2019
Zitdag pensioenen
In Kalmthout kan je op bepaalde momenten terecht in dienstencentrum De Groten Uitleg (Kerkeneind 20) voor informatie over werknemerspensioenen. Die zitdag van de Rijksdienst voor Pensioenen is telkens op de tweede dinsdag van februari, april, juni, augustus, oktober en december, telkens van 9 tot 11 uur.
Opgelet! Voor vragen over pensioen van ambtenaren, zelfstandigen of gemengde loopbaan kan je terecht bij het Pensioenpunt van de Rijksdienst voor Pensioenen, Sint-Katelijnevest 54/7 (5de verdieping) in Antwerpen. Je kan terecht elke maandag van 10 tot 11.30 uur en van 13.30 tot 15.30 uur.
Het rustpensioen
Als werknemer heb je recht op een rustpensioen vanaf 65 jaar. Zelfstandigen vallen onder het stelsel van het “Pensioen voor Zelfstandigen”. Werknemers, vast benoemd in overheidsdienst, vallen onder het “Overheidspensioen”. In geval van een gemengde loopbaan moet je voor elk stelsel apart een aanvraag doen.
Enkel wanneer je vervroegd met pensioen wil, moet je nog een aanvraag indienen, ten vroegste één jaar voor je met pensioen wil gaan. Mannen en vrouwen kunnen eventueel vanaf 60 jaar vervroegd met pensioen zonder inlevering van een bepaald percentage per jaar. Deze maatregel van flexibele pensioenleeftijd geldt nog niet voor zelfstandigen en bruggepensioneerden alhoewel ook hier uitzonderingen voorzien zijn (bv. een loopbaan van 41 jaar of 63 jaar oud zijn). Wie vervroegd met pensioen gaat, moet een loopbaan van minstens 38 jaar kunnen bewijzen. Er zijn echter verschillende overgangsmaatregelen.
Het overlevingspensioen
De overlevende echtgeno(o)t(e) kan het overlevingspensioen aanvragen als zij/hij minstens 45 jaar oud is, of kinderen ten laste heeft, of voor minstens 66% werkonbekwaam is. Behoudens uitzonderingen moet het huwelijk minstens één jaar geduurd hebben. Indien je niet aan één van deze voorwaarden zou voldoen, kan je het eerste jaar van een overlevingspensioen genieten, vervolgens van een minimumpensioen tot je aan één van de drie voorwaarden voldoet. Je moet het overlevingspensioen zelf aanvragen. Wanneer de overleden echtgeno(o)t(e) reeds een pensioen genoot, uitbetaald door de RVP, is een aanvraag niet meer nodig.
Toegelaten arbeid voor gepensioneerden
Je kan als gepensioneerde toch arbeid verrichten als werknemer of zelfstandige binnen de wettelijk bepaalde grenzen. Hiervoor kan je in het gemeentehuis een formulier “Model 74” vragen. De toegelaten inkomensbedragen evolueren met het indexcijfer.
Inkomensgarantie voor ouderen (IGO)
Wanneer je geen recht hebt op pensioen, over weinig of geen inkomsten beschikt of slechts een zeer laag pensioen ontvangt, kan je een aanvraag indienen tot het bekomen van een inkomensgarantie voor ouderen (IGO).
Pensioenaanvraag
Je pensioen aanvragen doe je bij de burgerlijke stand op het gemeentehuis.
Meebrengen:
- identiteitskaart
- opgave beroepsloopbaan (data) (voor het overlevingspensioen: de loopbaan van de overledene).