Welke opvang hebben Kalmthoutse kinderen nodig?

De Vlaamse overheid wil dat iedere gemeente een geïntegreerd aanbod van buitenschoolse opvang en activiteiten (BOA) ontwikkelt voor álle kinderen en gezinnen. Dat wil zeggen dat onderwijs, welzijn, cultuur, jeugd en sport zo goed mogelijk samenwerken. Het lokaal bestuur Kalmthout coördineert dat aanbod en stippelt met de verschillende partners een lokaal buitenschools beleid uit.

We willen allemaal dat de kinderen in Kalmthout een leuke tijd hebben in de vakantie en na schooltijd. In onze gemeente worden al heel wat activiteiten georganiseerd. Samen met alle betrokken partners streven we naar een aanbod dat beantwoordt aan de noden van alle kinderen en gezinnen. Zo zorgen we ervoor dat:

  • kinderen alle kansen krijgen om zich te ontplooien en speelmogelijkheden krijgen die inspelen op hun interesses en talenten.
  • ouders werk, opleiding en gezin kunnen combineren.
  • elk gezin, ongeacht zijn achtergrond, religie of ondersteuningsbehoeften, zich welkom voelt.

Samen met jullie wil het lokaal bestuur Kalmthout die doelen verder uitwerken. Vul daarom de vragenlijst in. Dat kan anoniem. Met jouw input gaat Kalmthout aan de slag om concrete acties uit te werken. Het invullen van de vragenlijst duurt maar 5 minuten.

Plan je vakantie met de zomerbrochure 2024

Posted by Herwig Nagels. Categories: Vrije Tijd.

Nog enkele maanden en de zomervakantie begint. Zoek je leuke activiteiten voor je kinderen? De zomerbrochure 2024 van Kalmthout zet je een heel eind op weg!

Hieronder vind je de zomerbrochure 2024.

Heb je nog vragen? Onze jeugddienst helpt je met plezier verder.

Kleine amfibieën met grote trek

De Kalmthoutse Heide biedt een thuis aan enorm veel unieke diersoorten. Veel van die soorten zijn zeldzaam en komen in Vlaanderen enkel in dit gebied voor. Dat geldt voornamelijk voor de amfibieën en reptielen die hier vertoeven. Zo bevindt er zich in de Kalmthoutse Heide een unieke combinatie aan adders en gladde slangen. Daarnaast vind je er een belangrijke populatie aan heikikker, rugstreeppad en vinpootsalamander. Stuk voor stuk dieren die wettelijk beschermd zijn in België.

Dieren als verkeersslachtoffer op Verbindingsstraat

Jaarlijks worden de amfibieën op de Kalmthoutse Heide in het voorjaar gewekt door hun biologische klok. Bij de eerste nachtelijke temperaturen boven 5°C, gepaard met wat regen, ontwaken de kikkers, padden en salamanders uit een diepe winterslaap. Op dat ogenblik hebben deze amfibieën maar één doel: zo spoedig mogelijk eieren leggen in een ven, gracht of vijver. De amfibieëntrek vindt meestal bij schemer of ’s nachts plaats, bij voorkeur bij regenachtig weer.

Op hun tocht moeten de dieren vaak het verkeer op de verharde wegen trotseren, wat voor velen onder hen de dood betekent. Uit het onderzoek ‘Dieren onder de Wielen’ blijkt dat de Verbindingsstraat tot één van de knelpunten behoort. De weg loopt dwars door Grenspark Kalmthoutse Heide, maar is enkel toegankelijk voor vergunninghouders. De nabijheid van verschillende vennen zorgt echter voor een enorme soortendiversiteit aan amfibieën.

Omdat het gaat om zeer zeldzame soorten zoals de heikikker, vinpootsalamander en de rugstreeppad is het van belang om het aantal amfibieënslachtoffers te beperken. Daarom wordt aan de vergunninghouders gevraagd om tijdens de amfibieëntrek de Verbindingsstraat zoveel mogelijk te mijden, vooral na zonsondergang en voor zonsopgang.

Twee perioden in amfibieëntrek

De amfibieëntrek kan verdeeld worden in twee perioden. De eerste trek start in februari / maart en kondigt de trek naar de voortplantingswateren aan. De tweede trekperiode vindt plaats vanaf oktober / november en verloopt veel meer gespreid. In die periode gaan de amfibieën terug op zoek naar hun overwinteringsplaatsen verspreid over het natuurgebied.

Tijdens die gevoelige perioden worden er waarschuwingsborden geplaatst aan de Verbindingsstraat. Maak gedurende deze periode de omweg, voornamelijk tussen zonsondergang en zonsopgang. De paar minuten extra redden heel wat dierenlevens! Als je toch door de Verbindingsstraat rijdt, beperk je snelheid dan tot 30 km.

Groepsaankoop thuislaadsystemen voor elektrische wagens

Elektrisch rijden is naast deelsystemen en alternatieve vervoersmiddelen, een goede manier om je mobiliteit te verduurzamen. Overweeg je om zelf een elektrische wagen aan te schaffen? Denk dan vooraf goed na over hoe je hem gaat opladen. Kies je voor een publiek laadpunt of een thuislaadpunt versus stopcontact?

Onder het motto ‘samen beter’ organiseert IGEAN samen met de gemeente Kalmthout een groepsaankoop voor thuislaadsystemen. Zo kan je aan een voordelige prijs een laadpunt kiezen en laten installeren door een erkend installateur. Deze groepsaankoop loopt tot 31 december 2024. Binnen deze groepsaankoop kan je kiezen uit drie modellen: de Charge Lite van Easee, de Copper SB en Pulsar Max van Wallbox.

Alle drie hebben ze als voordeel dat ze uitgerust zijn met een load balancing systeem. Dat systeem zorgt ervoor dat je laadpaal ‘meedenkt’ met je energieverbruik. Op momenten dat je veel stroom verbruikt, wordt je beschikbare stroom zo optimaal mogelijk verdeeld over alle stroomverbruikers in je woning en zal je wagen trager laden. Zo vermijd je overbelasting van je net en bijgevolg zal je capaciteitstarief lager liggen dan zonder deze functie.

Bovendien laten de drie modellen toe dat je je elektrische wagen volledig op groene stroom kan laden, indien je over zonnepanelen of andere hernieuwbare energiebronnen beschikt. Wil je je laadpunt aan een bestaande muur laten bevestigen? Of laat je liever een losse laadpaal installeren? De drie modellen laten beide keuzes toe.

VOORDELEN VAN DE GROEPSAANKOOP

  • Je krijgt 10 tot 15% korting bij de aankoop van je laadsysteem.
  • Je kan kiezen uit drie types toekomstgerichte laadpunten.
  • Je koopt je laadpunt aan bij een leverancier uit je regio.
  • Je leverancier is dan ook op de hoogte van de lokale regelgeving in je gemeente.

Ook vanuit de federale overheid wordt elektrisch rijden aangemoedigd. Als je vóór 31 augustus 2024 een thuislaadstation installeert, kan je onder bepaalde voorwaarden een belastingvermindering ontvangen voor de uitgaven die je daarvoor betaalt. Meer informatie hierover vind je via https://financien.belgium.be/nl.

INFO: www.igean.be/laadsystemen

Meld jouw kind vóór 19 maart aan bij de basisschool van jouw keuze

De onlineregistratie voor de Kalmthoutse basisscholen voor het schooljaar 2024-2025 is gestart. Nog tot 19 maart kan je je kind aanmelden.

Hoe werkt het?

  • Meld je kind aan via het aanmeldsysteem.
  • Je kan enkel inschrijven bij een Kalmthoutse school wanneer je een inschrijvingsticket hebt.
  • Is je kind al ingeschreven op een school en wil je niet veranderen? Dan moet je je – uiteraard – niet aanmelden.

Is jouw kindje geboren in 2022?

Ook dan moet je je alvast aanmelden en inschrijven voor september 2025. Broers en zussen hebben, net zoals kinderen van personeelsleden, voorrang bij de inschrijvingen. Zij moeten wel op hetzelfde tijdstip als iedereen aangemeld worden in het systeem. Vanaf 15 april ontvangen ouders de inschrijvingstickets.

Hoe meld je je aan?

Hoe worden de plaatsen verdeeld? 

Per school worden alle aangemelde kinderen gerangschikt volgens afstand tot de school. Voor afstand wordt rekening gehouden met het domicilieadres van het kind (en met een eventueel werkadres of toekomstige domicilieadres).  De afstand wordt berekend in vogelvlucht.  De computer wijst elke leerling toe aan een school.

Hulp nodig? 

Dan kan je terecht bij:

  • Helpdeskmedewerker aanmeldsysteem gemeente Kalmthout
  • Directie van de lagere scholen
  • CAW koffie en formulieren
  • Consultatiebureau opgroeien

Bekendmaking openbaar onderzoek “Voorlopige opheffing bescherming als monument van het voormalig gemeentehuis”

Op 8 februari 2024 ondertekende de Vlaamse minister van onroerend erfgoed het besluit tot voorlopige opheffing van het Ministerieel Besluit van 9 juni 1998 over de bescherming als monument: “Gevels en bedaking van het oude deel van het voormalig gemeentehuis gelegen Kalmthout, Kerkeneind 13”.

Daarover wordt een openbaar onderzoek georganiseerd dat start op 11 maart 2024 en eindigt op 9 april 2024.

Het besluit tot voorlopige opheffing en het opheffingsdossier kan je inkijken bij de dienst Omgeving, Kapellensteenweg 170 (Zonnedauw). Je maakt daarvoor een afspraak via 03 376 49 40.

Je kan de documenten ook raadplegen bij Team Infopunt Erfgoed van het Agentschap Onroerend Erfgoed, Herman Teirlinckgebouw, Havenlaan 88, 1000 Brussel. Je kan een afspraak maken op 02 553 16 50.

Zodra het openbaar onderzoek start vind je de informatie ook terug op de website van het agentschap Onroerend Erfgoed: https://openbareonderzoeken.onroerenderfgoed.be.

Opmerkingen en bezwaren kan je schriftelijk indienen bij:

De smaak van Kalmthoutse herinneringen: deel jouw persoonlijke keukenverhalen én recepten voor Erfgoeddag 2024

Posted by Carmen Foerts. Categories: Vrije Tijd.

Wie aan thuis denkt, denkt onvermijdelijk aan eten. De dampende soep van ‘ons bomma’, de verse lasagne van mama, papa die met de potten rinkelt in de keuken, de geur van versgebakken koekjes… Voor Erfgoeddag 2024 stellen wij ons eigen ‘Kalmthouts Kookboekje vol Herinneringen’ samen. Een boekje waarin heerlijke recepten én een speciale herinnering daaraan samenkomen.

Wil jij bijvoorbeeld het recept van de soep van grootmoeder delen? En de herinnering van de hele familie die elke feestdag volop genoot van die overheerlijke smaak? Uiteraard kunnen ludieke pogingen om oma het geheime ingrediënt te ontfutselen niet ontbreken. Heb je bovendien ook nog een foto van grootmoeder naast het fornuis uit de oude doos? Dan heb jij alle ingrediënten in huis om van het Kalmthouts Kookboekje een geslaagd concept te maken.

Bezorg ons jouw recepten en herinneringen via vrijetijd@kalmthout.be en help mee om alle Kalmthoutse keukenverhalen te bundelen voor Erfgoeddag.

Vanaf 8 tot en met 27 april is het ‘Kalmthouts Kookboekje vol Herinneringen’ gratis te verkrijgen in Bib Kalmthout, Dienstencentrum De Groten Uitleg, Dorpshuis Nieuwmoer en Dorpshuis Achterbroek.

Wil je alvast een voorproefje? Bekijk dan hier het verhaal van onze collega Cerys. 

Doe mee met #MenstruatieMaart! en zamel menstruatiemateriaal in voor meisjes en vrouwen in Kalmthout

CM en Huis van het Kind Kalmthout gaan samen de strijd aan tegen menstruatiearmoede met de actie #MenstruatieMaart! Van 1 tot 31 maart zetten we in op menstruatiewelzijn. Wist je dat 1 op 8 meisjes en vrouwen te kampen hebben met menstruatiearmoede en geen financiële middelen hebben om menstruatiemateriaal aan te kopen?

Help ons door van 1 tot 31 maart 2024 zo veel mogelijk ongebruikt menstruatiemateriaal (tampons, maandverband en menstruatiecups) te doneren bij één van de deelnemende locaties in de voorziene inzameldoos:

  • OCMW Kalmthout, Heuvel 39
  • Gemeentehuis Kalmthout, Driehoekstraat 48
  • Bib Kalmthout, Kerkeneind 23
  • Gemeentelijk zwembad, Kapellensteenweg 90
  • Dorpshuis Nieuwmoer, Nieuwmoer-Dorp 12
  • Dorpshuis Achterbroek, Achterbroeksteenweg 192
  • Huis van het Kind Kalmthout, Kapellensteenweg 170

Lokale Helden Kalmthout: Support your local scene

Posted by Carmen Foerts. Categories: Vrije Tijd.

Op zaterdag 27 april vindt Lokale Helden opnieuw plaats. Al voor de zesde maal staat in heel wat Vlaamse en Brusselse steden en gemeenten lokaal muzikaal talent centraal. Kalmthout kan uiteraard niet ontbreken en zet haar lokale helden maar al te graag in de schijnwerpers.

Verwacht je aan een gevarieerd programma: van rock tot jazz, elektronisch tot klassiek, in groep of solo, van beginnende bands tot geroutineerde anciens. Met Lokale Helden is ‘the place to be’ net om de hoek: op verschillende plaatsen, verspreid over de gemeente, valt er iets te beleven!

LOCATIES

  • Dorpshuis Nieuwmoer, Nieuwmoer-Dorp12
  • Dorpshuis Achterbroek Achterbroeksteenweg 192
  • Dienstencentrum De Groten Uitleg, Kerkeneind 20
  • B’artist – Huis van Augustyn, Augustijnsdreef 40

Op elke locatie kan je genieten van 2 optredens. Tickets kosten 6 euro en zijn te koop vanaf woensdag 21 februari 2024 via www.clubkalmthout.be . Met o.a. op het programma: Kloefkappers, Quartex, Indra Persoons…

Kalmthout huldigt haar kampioenen

Op vrijdag 9 februari 2024 zette de gemeente Kalmthout al haar sportkampioenen in de bloemetjes. Tijdens de jaarlijkse huldiging besteedden we aandacht aan iedereen die een sportieve prestatie leverde of een competitieve hobby beoefent.

Alle laureaten gingen huiswaarts met een mooie trofee. Onder het fotoalbum vind je het overzicht met alle laureaten.

VERDIENSTELIJKE SPORTPRESTATIES

  • BMX – Lenn Hoppenbrouwers – kwartfinale Europees kampioenschap 8-jarigen
  • Cyclocross/wielrennen – Phill Vinck – winnaar eindklassement West Brabantse Veldritcompetitie (WBVC) reeks 10-jarigen
  • Fietstoerisme – Rik van der Mast – 30 000 km gefietst in 2023
  • Fietstoerisme – Rita Van Alphen en Anita Adriaenssens – 15 jaar buitenland-fietstrips voor in totaal 28 620 km
  • Dogdance – Viviane Oerlemans – kwalificatie Open Europees kampioenschap Hongarije
  • Alexis Krug en Stenn Goetstouwers – gekwalificeerd voor de triatlon van Hawaii en Ann Devalckeneer gekwalificeerd voor de triatlon van Nice

 

PLOEGSPORTEN

Twirling

  • Duo dance twirl junior – provinciaal kampioen
  • G-line team accessoires met 8 – provinciaal kampioen
  • Team dance twirl junior met 6 – provinciaal kampioen
  • Team twirling senior met 5 – provinciaal kampioen
  • Duo twirling adult – provinciaal en Belgisch kampioen
  • G-line team dance twirl met 4 – provinciaal en Belgisch kampioen
  • G-line team accessoires met 4 – Belgisch kampioen

Atletiek

  • ACK pupillen jongens- kampioen veldlopen KAVVV&Fedes

Tennis

  • Thalia Peeters – Belgisch kampioen dubbel dames 30 punten samen met Tessa Reynaerts van ETC.
  • Kalmthoutse Tennisclub – provinciaal kampioen beker Claus dubbel gemengd 2 voor 60+ heren / 50+ dames reeks 2
  • Kalmthoutse Tennisclub – provinciaal kampioen beker Claus dubbel gemengd 1 voor 60+ heren / 50+ dames hoogste reeks

Volleybal

  • VC Kalmthout heren – provinciaal kampioen 2023
  • Fixit Kalmthout Heren C – kampioen 2de gewest Antwerpen

Paarden-mensport

  • Kay Goossenaerts/Johan Peeters – Belgisch kampioen junioren

INDIVIDUELE KAMPIOENEN

BRONS

Karate

  • Jeroen Van Aert – 3de plaats Belgisch kampioenschap kata (stijl)

Ponyrijden

  • Fleur Deckers – 3de plaats Belgisch kampioenschap ponycross

Atletiek

  • Lennert Verhoeven – kampioen 200m en 800m benjamins KAVVV&Fedes
  • Milla Pieters – kampioen 60m en kogelstoten benjamins KAVVV&Fedes
  • Thomas Van Calster – kampioen veldlopen pupillen KAVVV&Fedes
  • Laure D’Espallier – kampioen 200m, 800m en hoogspringen pupillen KAVVV&Fedes
  • Kato Luyckx – kampioen 400m miniemen KAVVV&Fedes
  • Ine Wuyts – kampioen 100m Masters V+40 KAVVV&Fedes
  • Jan Van Roey – kampioen 3000m steeple en 1500m Masters M+40 KAVVV&Fedes
  • Joris Luyckx – kampioen veldlopen, 3000m en 5000m Masters M+40 KAVVV&Fedes
  • Danny Gotink – kampioen discuswerpen en hoogspringen Masters M+50 KAVVV& Fedes
  • Toon Kustermans – kampioen 2000m steeple, 3000m en 10000m Masters +65 KAVVV&Fedes

Tafeltennis

  • Toon Kustermans – kampioen 3de afdeling Sporta

Veldrijden

  • Dries Pauwels – 3de plaats Belgisch kampioenschap Masters A

ZILVER

Wielrennen

  • Sieben Devalckeneer – 2de plaats Belgisch kampioenschap Esports

Karate

  • Fleur De Vis – 2de plaats Belgisch kampioenschap kata (stijl)
  • Anne-Marie Van Aert – 2de plaats Belgisch kampioenschap kata (stijl)
  • Kamiel Van Aert – 2de plaats Belgisch kampioenschap kata (stijl)
  • Arno Impens – 2de plaats Belgisch kampioenschap kata (stijl)

Veldrijden

  • Joeri Lambrechts – 2de plaats Belgisch kampioenschap Masters A

Zwemmen

  • Marit Van Ginneken- provinciaal kampioen 100m rugslag 12-jarigen

Twirling

  • Cheyenne Gabriels – provinciaal kampioen solo 1 baton junior
  • Marysia Ejankowska – provinciaal kampioen solo dance twirl junior
  • Dina Schuermans – 2de plaats Belgisch kampioenschap en provinciaal kampioen solo 1 baton adult
  • Thirsa Schuermans – provinciaal kampioen solo dance twirl adult
  • Renske Brughmans – provinciaal kampioen solo dance twirl G-line A

Gymnastiek tumbling

  • Manon Verdult – 2de plaats Belgisch kampioenschap gymnastiek tumbling B 15-jarige meisjes

Special Olympics G-wielrennen

  • Kevin Van Loon – 3 x 2de plaats op wedstrijd 5, 7 en 15 km

GOUD

Special Olympics zwemmen

  • Ellen Jacobs – 1ste plaats 25m rugslag

Powerliften

  • Yente Van Meel – Belgisch Kampioene dames junioren – 76 kg

Gymnastiek tumbling

  • Tijn Rombouts – Belgisch kampioen gymnastiek tumbling B 15/16-jarige jongens

INTERNATIONAAL PODIUM

Schermen

  • Stef van Campenhout – 3de plaats Europese Spelen

Karate

  • Joke De Borger – 3de plaats wereldkampioenschap Kyokushin karate in Japan

Rolstoelsprint/atletiek

  • Peter Genyn – wereldkampioen 100m rolstoelsprint

Spoorwerken in 2024

Infrabel voerde in 2023 werken uit op de spoorlijn tussen Antwerpen en Essen. Ook in 2024 staan er werkzaamheden op de planning. Infrabel probeert de werken zoveel mogelijk te combineren, maar er zal een aanzienlijke impact zijn voor de Kalmthoutse reiziger. Het lokaal bestuur Kalmthout schreef de NMBS een brief over de bezorgdheden over het gebrekkig aanbod op Lijn 12.

Werken die op de planning staan, zijn onder andere de vernieuwing van de elektrificatie tussen station Noorderdokken en station St. Mariaburg, het opkrikken van de brug in de Statiestraat in Ekeren, spoorstaafvernieuwingen op overwegen en de vernieuwing van de overweg aan de Schaapsbaan in Essen.

Het treinverkeer tussen Antwerpen en Essen zal worden onderbroken tijdens deze weekends:

  • 2-3, 9-10, 16-17, 23-24 maart
  • 13-14, 27-28 april
  • 1-2, 8-9, 29-30 juni
  • 24-25 augustus
  • 14-15, 21-22, 28-29 september
  • 12-13 oktober
  • 9-10 november en 30 november-1 december
  • 7-8 december

Brandweer Zone Rand organiseert opnieuw oefendagen

Ook dit jaar organiseert Brandweer Zone Rand opnieuw de ‘Pompier word je hier’-dagen. Vier dagen waar kandidaat-brandweervrijwilligers kunnen proeven van verschillende  brandweertaken, de FGA-testen kunnen herhalen en hun toekomstige collega’s al eens kunnen ontmoeten.

Je kan terecht op volgende data en locaties:

  • Kazerne Essen – zondag 7 mei 2023 – Locatie: Heuvelplein 23, 2910 Essen
  • Kazerne Kontich – zaterdag 10 juni 2023 – Locatie: Witvrouwenveldstraat 32, 2550 Kontich
  • Kazerne Brasschaat – zaterdag 9 september 2023 – Locatie: De Mortel 32, 2930 Brasschaat
  • Kazerne Zoersel – zaterdag 30 september 2023 – Locatie: De Wissel 1, 2980 Zoersel

Elke ‘Pompier word je hier’-dag start om 8.30 uur en duurt tot  16.30 uur.  Registreren is verplicht.

Maak ook jij je tuin vlindervriendelijk?

Posted by Carmen Foerts. Categories: Vrije Tijd.

Ook deze zomer willen we zoveel mogelijk van onze charmante gevleugelde toeristen naar Kalmthout lokken. Net als mensen hebben vlinders stopplaatsen nodig. Tijdens hun fladdertochten moeten ze regelmatig eens kunnen bijtanken. Opnieuw kan je via Toerisme Kalmthout vlinderplanten bestellen zodat ook jouw tuin vlindervriendelijk is. Zo zorgen kleine aanplantingen voor een welkom ‘nectarbarretje’.

Het pakket van zes vlinderplanten selecteerde Toerisme Kalmthout samen met Arboretum Kalmthout. Het bestaat uit herfstaster, kruipend zenegroen, Siberisch kattenkruid, slangenkruid, vetkruid, voorjaarszonnebloem. De planten worden van 40 cm tot 1,20 meter groot, hebben samen een oppervlakte van 1 tot 2m2 nodig en staan graag in de zon. Je geniet een half jaar van die vlinderlokkers. Planten kan van april tot half mei. Een pakket kost 15 euro (winkelwaarde circa 30 euro).

Leden van Toerisme Kalmthout krijgen 2 euro korting. Bestellen doe je via info@vvvkalmthout.be en dat ten laatste op 31 maart 2024. Bij de bevestiging van je bestelling krijg je de betalingsgegevens. De plantjes kan je afhalen tijdens de streek- en biomarkt aan Bib Kalmthout op zondag 7 april 2024 tussen 9 en 12 uur.

Vragen over het Groeipakket en gezinstoelage? Kom naar een van de zitdagen in Huis van het Kind!

Heb jij vragen over het groeipakket (=Vlaamse kinderbijslag) en gezinstoelage? Stel ze aan een professional van één van de aanbieders van het Groeipakket op de maandelijkse zitdagen in het Huis van het Kind. Het Groeipakket bestaat uit gezinsbijslagen en andere financiële tegemoetkomingen om gezinnen te ondersteunen in de opvoeding van hun kinderen. Het is een pakket op maat van elk kind in elk gezin. Het bedrag dat je ontvangt, hangt dus af van jouw situatie. Zo krijgen kinderen in Vlaanderen alle kansen om te groeien en zich te ontplooien.

Tijdens een zitdag van het groeipakket in het Huis van het Kind staat een professional van één van de aanbieders van het Groeipakket klaar om vragen (onafhankelijk van bij welke aanbieder je aangesloten bent) te beantwoorden over het Groeipakket (= Vlaamse kinderbijslag) en/of gezinstoelage. Dit aanbod is er zowel voor professionelen als voor ouders.

De zitdagen van de aanbieders van het Groeipakket vinden plaats op de 2de woensdag van de maand telkens van 10u00-12u30. Voor 2024 gaat het dan om (alles buiten zomervakantie):

    • 14/02
    • 13/03
    • 10/04
    • 8/05
    • 12/06
    • 11/09
    • 9/10
    • 13/11
    • 11/12

Kalmthout neemt massaal deel aan Liever Lokaal met hoofdwinnaar als gevolg

Van 9 december tot 15 januari organiseerde de provincie Antwerpen de eindejaarsactie Liever Lokaal. Tijdens de actieperiode scanden consumenten bij elke aankoop een QR-code bij de deelnemende handelaars via de ikkooplokaal-app op hun smartphone. Elke scan was goed voor een deelname aan een wedstrijd. Op zaterdag 3 februari overhandigde zowel de provincie als de gemeente Kalmthout hun prijzen aan de winnaars.

 Geëngageerde winkelende Kalmthoutenaar

Kalmthout staat op de tweede plaats met de meeste scans”, zegt de verantwoordelijke voor lokale economie An Loos. “Toch zijn we lang niet de grootste deelnemende gemeente. Hét bewijs de Kalmthoutenaar vaak en veel lokaal koopt. Dat is belangrijk voor onze plaatselijke ondernemers en handelaars.”

De gemeente voorzag, net als andere gemeenten en handelaars, ook zelf extra prijzen om de lokale economie te ondersteunen tijdens Liever Lokaal. Zo ontvingen 20 deelnemers een cadeaubon van 100 euro die ze kunnen spenderen bij lokale handelaars.

E-bike uitgeloot in Nieuwmoer

Uit alle deelnames lootte de provincie Antwerpen drie winnaars van de hoofdprijzen. Zij kregen vandaag allemaal hun e-bike uit handen van gedeputeerde Kathleen Helsen. In Kalmthout won Tine Vergauwen een van de fietsen. Haar geluksscan vond plaats bij Buurtsupermarkt Spar Nieuwmoer. Ze is blij met haar e-bike: “Vol spanning en enthousiasme telde ik af naar vandaag. Om heerlijke fietstochten op mijn nieuwe fiets te maken, samen met mijn kindjes. Nu kan ik zelf vaker de fiets nemen, voor langere afstanden. Dat is best zwaar met een gewone fiets.”

Lokale handelaars springen op de kar

Sandra Konings, uitbater van Spar Nieuwmoer in Kalmthout, is ook tevreden over de voorbije actieperiode. Haar buurtwinkel bestaat al 84 jaar. De winkel was eerst nog van haar grootmoeder en moeder. “Onze winkel heeft een hele geschiedenis, en die mag niet zomaar uitgewist worden. We zijn dan wel een gevestigde waarde hier in ons kleine dorp, toch moeten we opboksen tegen concurrentie uit alle hoeken. We moeten mensen motiveren om lokaal te blijven winkelen zodat kleinere, zelfstandige winkels niet verdwijnen. Mensen komen hier soms voor meer dan hun boodschappen: ook het praatje is belangrijk, zeker voor alleenstaanden. Door lokale producten aan te bieden zoals hoevevlees, desserten en eieren, maken we ook het verschil. Zo’n actie als Liever Lokaal zet dat nog eens extra in de kijker, en dat is ontzettend belangrijk voor ons. Daarom lootten we zelf ook drie winnaars die we een goedgevulde geschenkmand aanbieden.”

Kalmthout opent Kerktheater in kerk Heide

Op zaterdag 27 januari opende de gemeente Kalmthout officieel haar Kerktheater in Heide. De Sint-Jozefkerk van Heide aan het Heidestatieplein krijgt daardoor een bijkomende socio-culturele invulling. “Hoewel het gebouw in de toekomst nog altijd gebruikt zal worden voor kerkelijke plechtigheden en vieringen, geeft de gemeente er nu ook een deel van de gemeentelijke programmatie van Club Kalmthout een plek”, zegt Silke Lathouwers, Kalmthouts schepen voor cultuur. “Een nieuwe toekomst dus voor de kerk van Heide, mét respect voor de oorspronkelijke functie van het gebouw.”

Goede samenwerking met kerkraad

“De gemeente Kalmthout was al langer vragende partij voor het gemeenschappelijke gebruik van de kerk”, gaat Lathouwers verder. “Na een rondvraag bij alle betrokken partijen bleek dat idee op heel wat steun te kunnen rekenen. De kerkraad en het gemeentebestuur kwamen vrij snel tot een akkoord: in 2021 beslisten we om de kerkinfrastructuur voortaan te gebruiken voor socio-culturele doeleinden.”

“De kerk is de plek waar mensen samen komen op zoveel unieke momenten van hun leven”, zegt Eddy Marstboom, voorzitter van de kerkraad. “Maar een kerk moet in deze snel veranderende tijden meer zijn. Daarom kozen we er als parochie bij de opmaak van het kerkenbeleidsplan bewust voor een toekomstperspectief als dit. Dat biedt de beste waarborg voor het behoud van dit prachtig en uniek kerkgebouw. We zijn daarin de eerste parochie die al zover staat in de uitvoering van ons kerkenbeleidsplan. En dat komt mede door een vlotte samenwerking met de gemeente en haar medewerkers.”

Aanpassingswerken voltooid

“De kerk is een mooie locatie op zich maar daarom niet onmiddellijk geschikt als theaterzaal”, weet Silke Lathouwers. “We investeerden in een aantal zaken om voorstellingen en optredens beter tot hun recht te laten komen. Zo kwam er een groter podium, theaterdoeken voor de akoestiek, een barmeubel… We vernieuwden het sanitair en richtten een van de lokalen achter het altaar in als backstage-ruimte.”

Enkele grote namen maakten al hun opwachting: Jasper Steverlinck met zijn Church Tour en ook Jan Decleir speelde zijn theatervoorstelling Landru in de kerk. Verder kon je er al genieten van het theaterstuk Sartre & De Beauvoir, vertolkt door Kalmthoutenaar Frank Focketyn en collega actrice Sien Eggers.

Subsidies via provincie Antwerpen

“Een kerk is een ontmoetingsplek. Als provinciebestuur vinden we het belangrijk dat die waardevolle ruimtes een nieuwe maatschappelijke invulling krijgen en plekken van verbinding blijven. Met het subsidieprogramma Kerkplus investeren we in de toekomst van historische ontmoetingsplaatsen”, stelt de gedeputeerde voor kerkenbeleid Kathleen Helsen. “We droegen dan ook graag ons steentje bij om de Sint-Jozef kerk een bijkomende invulling te geven als kerktheater. Goed voor 250 000 euro aan steun. Daarmee krijgen de Kalmthoutenaren een mooie nieuwe ruimte waar socio-culturele activiteiten kunnen georganiseerd worden en ontmoeting kan plaatsvinden. In het verleden, maar zeker in de toekomst.”

Openingsweekend met theater en Urbanus

“Dit weekend laten we het grote publiek kennismaken met het gebouw én ons aanbod”, besluit Kaat Wouters, afdelingshoofd vrije tijd bij de gemeente Kalmthout. “Vrijdagavond klonk er klassieke muziek tijdens het traditionele nieuwjaarsconcert met het symfonisch orkest Nuove Musiche. Zaterdagnamiddag genoten heel wat gezinnen al van de grappige en absurde voorstelling ‘Z van Zokken’, Nu openen we het Kerktheater officieel samen met heel wat partners. Zondagavond entertaint Urbanus een uitverkochte zaal met zijn ‘BIS BIS BIS! De aftrap voor vele mooie theateravonden in het gloednieuwe Kerktheater.”

INFO: www.clubkalmthout.be

Maandelijkse UiTkalender in de nieuwsbrief

Posted by Carmen Foerts. Categories: Vrije Tijd.

Vanaf nu vind je maandelijks de UiT-kalender in de nieuwsbrief en niet meer in het UiT-magazine. Op die manier zorgen we ervoor dat organisatoren minder vroeg op voorhand hun activiteiten moet plannen. Daarnaast beperken we het aantal publicaties die in de bus vallen.

Wil ook jij je activiteit in die UiT-kalender zien verschijnen? Geef alle info door via www.uitdatabank.be. Dat doe je minstens een maand op voorhand. Voor de UiT-kalender van maart is dat voor 31 januari.

Hoe gaan we samen wonen, werken en leven op een beperkte ruimte?

Willen we in de toekomst voor iedereen ruimte om te wonen, te werken en te leven, dan moeten we daar nu al over nadenken en aan werken. De bevolking groeit immers terwijl de beschikbare ruimte niet toeneemt en nu leggen we de basis voor later. Duurzaam omgaan met de beschikbare ruimte is noodzakelijk voor de toekomstige generaties en voor het klimaat. Dus heeft de provincie Antwerpen intensief gewerkt aan het Beleidsplan Ruimte.

Op 26 oktober 2023 stelde de provincieraad het Provinciaal Beleidsplan Ruimte Antwerpen definitief vast en de Vlaamse regering had daarna 45 dagen de tijd om voorbehoud te maken maar deed dat niet. Op 30 januari 2024 publiceert de provincie het definitieve Provinciaal Beleidsplan Ruimte Antwerpen in het Belgisch Staatsblad. Het treedt 14 dagen later in werking en vervangt dan het Ruimtelijk Structuurplan Provincie Antwerpen (RSPA) uit 2001.

Milieueffecten

Onafhankelijke MER-deskundigen onderzochten de mogelijke milieueffecten van het Provinciaal Beleidsplan Ruimte Antwerpen. De conclusies lees je in de plan-MER (milieueffectenrapport), goedgekeurd door het Vlaamse departement Omgeving. Hoe de provincie Antwerpen met die conclusies omgaat, lees je in de ‘milieuverklaring’.

Hieronder kun je alle relevante documenten downloaden. Meer informatie vind je op www.provincieantwerpen.be/BeleidsplanRuimte.

Parallel aan de opmaak van het Beleidsplan Ruimte screende de provincie Antwerpen de Gemeentelijke Ruimtelijke Structuurplannen (GRS’en) van de gemeenten op haar grondgebied. De provincieraad van oktober 2023 heeft in die GRS’en onderdelen aangeduid die niet langer geldig zijn. De geschrapte onderdelen in ons GRS vind je in de nota van de provincie Antwerpen.

 

 

Voorlopig rijbewijs aanvragen kan voortaan ook digitaal

Na het voorlopig rijbewijs ’18 maanden’, kan je vanaf nu ook de voorlopige rijbewijzen ’12 maanden’ en ’36 maanden’ online aanvragen.

  • Voorlopig rijbewijs 36 maanden: dat vraag je aan bij een oefenperiode met begeleider.
  • Voorlopig rijbewijs 12 maanden: dat vraag je aan wanneer je vorige voorlopige rijbewijs minder dan 3 jaar vervallen is en je 6 uur praktijklessen volgde na de vervaldatum.

Je aanvraag doe je via BelDrive, de onlinetoepassing van de FOD Mobiliteit en Vervoer. Wil je je registreren als begeleider? Ook dat kan via die weg. Opgelet: je bent niet verplicht om je aanvraag online te registreren. Je kan nog altijd langsgaan bij de dienst burgerzaken. Daarvoor maak je wel eerst een afspraak.

AZ Klina opent nieuwe polikliniek in Kalmthout

In 2025 opent in Kalmthout een polikliniek voor inwoners van de gemeente. Het is een initiatief van AZ Klina uit Brasschaat in goede afstemming met de gemeente Kalmthout. Beide partners onderzochten al langer hoe ze medische zorg dichter bij de Kalmthoutenaar kunnen brengen. Die gezamenlijke zoektocht leidt nu tot de oprichting van een polikliniek. Inwoners zullen er terechtkunnen voor een hele reeks medische specialisaties.

Centrale locatie als opportuniteit

Aan de Kapellensteenweg, waar tot voor kort een Goed thuiszorgwinkel gehuisvest was, verrijst begin 2025 een polikliniek voor inwoners van Kalmthout. Voor velen van hen is AZ Klina in Brasschaat het ziekenhuis waarop ze standaard een beroep doen. Maar met de aankoop van het pand in Kalmthout biedt het ziekenhuis nu ook poliklinische zorg aan patiënten in hun eigen gemeente.

De gemeente is vragende partij voor dit soort aanbod. Niet alleen wordt de reistijd voor inwoners beperkt, de polikliniek maakt zorg ook bereikbaar voor minder mobiele inwoners. Dat kunnen zowel ouderen zijn als mensen die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer.

Voor AZ Klina ligt de opening van een polikliniek in Kalmthout volledig in lijn met een dubbele ontwikkeling in de gezondheidszorg: enerzijds wordt complexe zorg steeds meer gecentraliseerd, anderzijds is er de evolutie om poliklinische zorg toegankelijker en laagdrempeliger te maken. Bijvoorbeeld door die zorg ook dichter bij de mensen te gaan aanbieden.

Breed zorgaanbod in Kalmthout

Naast de zorg die AZ Klina op de campussen van het ziekenhuis in Brasschaat aanbiedt, willen ze ook actief ondernemen in hun volledig zorggebied in de omliggende gemeenten. Het is voor mensen een grote meerwaarde om voor goede medische zorg in hun eigen buurt terecht te kunnen. Samen met de gemeente Kalmthout onderzochten zij hoe zij dat in Kalmthout konden faciliteren. Met een polikliniek dus.

De polikliniek in Kalmthout wordt een lokaal centrum voor medische tweedelijnszorg en -consultaties, rechtstreeks gelinkt aan AZ Klina. Het concreet aanbod wordt in de loop van 2024 uitgewerkt. Daarvoor luistert Klina naar de noden van de inwoners van Kalmthout en stemmen zij af met de zorgactoren uit de regio.

De gemeente Kalmthout zet al jaren in op een breed en kwaliteitsvol zorgaanbod binnen Kalmthout. Daarvoor werken we intensief samen met lokale en regionale zorgaanbieders en de eerstelijnszone Noorderkempen. Daardoor vind je in Kalmthout initiatieven rond laagdrempelige geestelijke gezondheidszorg, uitgebreide thuiszorg voor ouderen, psychiatrische thuiszorg, ondersteuning van mantelzorgers… De samenwerking met Klina is daarin een belangrijke schakel. De gemeente wil dat iedereen de zorg kan krijgen die hij of zij nodig heeft. Dicht bij huis en aangepast aan de hulpvraag en zorgnood.

Patiënt op de eerste plaats

AZ Klina is met dit concept niet aan zijn proefstuk toe. De voorbije jaren realiseerde het in Essen samen met het gemeentebestuur al Zorgpunt Grens, waar Essenaren terechtkunnen voor een aantal consultaties en behandelingen waarvoor ze vroeger naar Brasschaat moesten rijden.

Zorgpunt Grens en vanaf 2025 dus ook de polikliniek in Kalmthout zijn voorbeelden van hoe ziekenhuizen zich in de toekomst zullen organiseren. Onder meer door nieuwe digitale mogelijkheden kunnen zij letterlijk ook buiten de fysieke grenzen van het ziekenhuis in Brasschaat zorg aanbieden in heel hun werkingsgebied. Zij vinden het cruciaal om dat te doen in goed overleg en nauwe samenwerking met huisartsen en de volledige eerstelijnszorg in de regio. Het is een en-en-verhaal waar uiteindelijk iedereen beter van wordt. De patiënt in de eerste plaats.

In februari wordt de verkoop van het gebouw aan de Kapellensteenweg afgerond en is AZ Klina eigenaar. Dan starten er uitgebreide verbouwingswerken. De ambitie is om de polikliniek in gebruik te kunnen nemen begin 2025.

De Goed thuiszorgwinkel heeft intussen een nieuw onderkomen op het Willy Vandersteenplein in Kalmthout.

Gezellig samenzijn op Kalmthout viert Nieuwjaar

Posted by Carmen Foerts. Categories: Vrije Tijd.

Op zondag 7 januari was het feest in Kalmthout. Die zondag zetten we namelijk met z’n allen feestelijk het nieuwe jaar in. Kerkeneind werd voor de gelegenheid weer omgetoverd tot een feeëriek winterdorp. Droom weg bij dansende lichtjes, warm op met een kop dampende soep of glühwein en klink met vrienden, buren en kennissen op het nieuwe jaar.

Die dag trakteerde de gemeente alle Kalmthoutenaren op een smakelijke hap: er werden gratis soep en frieten uitgedeeld. Daarnaast tekenden ook enkele verenigingen present voor de verkoop van drank en versnaperingen. Met de opbrengst van de verkoop hebben de verenigingen een extra centje om hun clubkas te spijzen.

Hoppin: een nieuwe mobiliteitsvisie voor Vlaanderen

Met Hoppin zet Vlaanderen in op efficiënter, duurzamer en flexibeler openbaar vervoer voor iedereen. Dat doet ze door de vraag en het aanbod beter op elkaar af te stemmen. De trein, tram en bus blijven vaste waarden.

Op plaatsen waar er meer reizigers vertrekken of aankomen, zet De Lijn in op snellere en frequentere bus- en tramverbindingen. Op minder drukke plaatsen komt er flexvervoer: je reserveert dan vooraf een rit met de flexbus van de Lijn.

Ook deelsystemen vormen een aanvulling op de bus- en tramverbindingen van De Lijn. Met een deelfiets- of wagen leg je vlot het eerste of laatste deel van je traject af. Centraal in die nieuwe mobiliteitsvisie staat combimobiliteit. Combimobiliteit betekent dat je verschillende vervoermiddelen combineert om je bestemming te bereiken. Denk aan de trein, tram, bus, een deelfiets of deelwagen. Maar ook je eigen fiets gebruiken en wandelen horen erbij.

Hoppin wordt gefaseerd gerealiseerd. Het nieuwe net van De Lijn wordt in delen uitgerold. In het straatbeeld verschijnen ook steeds meer Hoppinpunten waar je vlot van het ene op het andere vervoermiddel kan overstappen. De Hoppinreisplanner (beschikbaar als mobiele app of via de website) kan je sinds december gebruiken om je route te plannen via trein, tram, bus en/of flexbus.

Ook via de Hoppincentrale kan je telefonisch advies of hulp krijgen bij het uitstippelen van je reisroute. Ritten met de flexbus zijn te boeken sinds 6 januari 2024.

INFO: www.hoppin.be

Kalmthoutse kleuter- en lagere scholen werken met aanmeldsysteem

Posted by Carmen Foerts. Categories: Onderwijs.

De Kalmthoutse scholen werken met een aanmeldsysteem voor de inschrijvingen. Dat systeem is een gevolg van het Vlaams inschrijvingsdecreet waarbij de Vlaamse regering elk kind de kans wil geven om op een school van zijn of haar keuze terecht te komen. Dat kan enkel gegarandeerd worden met een neutraal aanmeldsysteem.

Het principe is eenvoudig: je meldt je kind aan in het systeem en krijgt een inschrijvingsticket waarmee je je kind kan inschrijven bij een Kalmthoutse school. Zonder aanmeldticket kan je niet inschrijven.

Aanmelden kan hier. Met jouw eID of via itsme kan je inloggen. Hou ook zeker het rijksregisternummer van je kind bij de hand, want dat moet je doorgeven.

Investeringsplan 2024-2025 goedgekeurd

De Kalmthoutse gemeenteraad keurde het investeringsplan voor 2024-2025 goed. In de komende twee jaar investeert de heidegemeente meer dan 27 miljoen euro. De bouw van een nieuw gemeentehuis is uiteraard een zware investering, maar er worden ook middelen voorzien voor de aanleg van fietspaden, de herinrichting van straten, een grootse renovatie van school Kadrie en de aankoop van een nieuwe ziekenwagen.

 

Verkeersveiligheid

De komende jaren start de voorbereiding en/of de aanleg van fietspaden. De Achterbroeksteenweg wordt uitgevoerd, Brasschaatsteenweg, Franse Weg en Heikantstraat verder voorbereid. De fietspaden langs de Putsesteenweg komen er ook, maar dit dossier is volledig in handen van de Vlaamse overheid en weegt niet op de gemeentelijke begroting.

De herinrichting van twee kruispunten in de wijk Dennendael moet zorgen voor een veiligere doorstroming van het verkeer. Verder is er budget voorzien voor nieuwe riolering en de herinrichting van de Jos Tilborghsstraat in Nieuwmoer. De gemeente investeert ook in de renovatie van zogenaamde ‘ruilverkavelingswegen’. Eerst op de planning staat de Vossenstraat, een fietsverbinding tussen Achterbroek en Nieuwmoer.

 

Ontmoeten en parkeren

Tegenover het dorpshuis in Achterbroek komt een ontmoetingsplein: D’Achterwij. Zonnedauw krijgt een nieuwe keuken, sanitair en inkom. Ook de reiniging en de herstelling van de gevels van de Bib staan op de agenda, net als enkele investeringen in Club K. Waar mensen elkaar ontmoeten, is er ook nood aan parkeren. De gemeente koopt achter het Strijboshof een stuk grond en richt dit in als extra parkeerplaatsen. Ook voetbalclub Achterbroek VV krijgt een definitieve nieuwe parking.

D’Achterwij Achterbroek

Ontharden en vergroenen

Waar het kan, wil de gemeente ontharden en de omgeving vergroenen. Er zijn concrete plannen om dat onder meer te doen rond de kerk van Achterbroek en rond het beeld van Willy Vandersteen op het winkelplein in Heide. Ook in het woonuitbreidingsgebied in Nieuwmoer financiert de gemeente de groenaanleg.

 

Nieuwe opvallende gebouwen

Met het nieuwe gemeentehuis aan het Kerkeneind en het gloednieuwe kantoor voor de toeristische dienst ‘Visit Kalmthout’ aan de Vroente verschijnen er twee opvallende gebouwen in de gemeente. Voor de bouw van het nieuwe gemeentehuis is 8,6 miljoen euro voorzien en daarnaast nog eens 1,4 miljoen voor de aanleg rond de gebouwen. Het gemeentelijk aandeel in de bouw van een nieuw toeristisch kantoor bedraagt ruim 440.000 euro.

 

Hulpdiensten en zorg

In 2024 draagt de gemeente Kalmthout aan de werking en de investeringen van politiezone PZ Grens meer dan 3 miljoen euro bij. Bijna 1 miljoen euro gaat naar brandweerzone Rand. Tien jaar na de vorige aankoop komt er een nieuwe ziekenwagen en ook voor de dienstverlening van Handicar is een nieuw voertuig voorzien. Ook de aanwerving van een noodplancoördinator staat op de planning.

Deze Handicar wordt vervangen.

Energiezuinige school Kadrie

Een ontwerpbureau zoekt uit hoe basisschool Kadrie energiezuiniger kan werken. De school ondergaat de komende jaren een grote renovatie waarbij energiebesparende maatregelen centraal staan. Ook een andere school, Muzarto, heeft uitzicht op een nieuwe thuisbasis. Wanneer het OCMW-personeel hun intrek neemt in het nieuwe gemeentehuis, ondergaat de villa aan Heuvel een renovatie als school voor woord en muziek.

Renovatie Gemeentelijke Basisschool Kadrie (c)Studio Noord

Inkomsten en uitgaven

Voor 2024 kost de dagelijkse werking van de gemeente en het OCMW circa 41 miljoen euro. Daarnaast plant de gemeente voor ongeveer 12 miljoen euro investeringen. Uiteraard heeft de gemeente ook inkomsten. Voor volgend jaar liggen die op ongeveer 43 miljoen euro. Ruim 18 miljoen daarvan komt via de gemeentebelastingen (opcentiemen onroerende voorheffing + aanvullende personenbelasting).

Ook investeringssubsidies van hogere overheden vormen een belangrijke bron van inkomsten, zoals voor fietspaden, een nieuw dienstencentrum en de renovatie van Kadrie. Alles samen circa 5 miljoen euro. En de gemeente verkoopt twee gebouwen: dienstencentrum De Groten Uitleg, omdat er een nieuw dienstencentrum in het nieuwe gemeentehuis zit. En ook de ‘chapel’, het huis naast de Bib waar vandaag de diensten Vrije Tijd zitten. Deze twee gebouwen heeft de gemeente niet meer nodig na de ingebruikname van het nieuwe gemeentehuis.

Bouwwerken nieuw gemeentehuis en dienstencentrum van start

Onlangs gingen de bouwwerken voor het nieuwe gemeentehuis en het dienstencentrum in Kalmthout van start. Het is een belangrijk project voor Kalmthout. Het nieuwe gemeentehuis vormt het centrale punt van een heel traject naar een mooier en meer verkeersveilig dorpscentrum rond het Kerkeneind.

Centrale dienstverlening

Het nieuwe gebouw centraliseert alle medewerkers en de dienstverlening van de gemeente en het OCMW. Zo zorgen we ervoor dat inwoners op één plek al hun vragen kunnen stellen. Of dat nu gaat over bouwen, reisdocumenten of welzijn. Daarnaast integreren we het dienstencentrum De Groten Uitleg in het gebouw. Het biedt bezoekers de kans om kennis te maken met hun dienstverlening en aanbod. En je kan er gezellig iets drinken als je in het gemeentehuis moet zijn.

Er zullen zo’n 110 medewerkers in het nieuwe gebouw werken, dat een duidelijke opsplitsing heeft tussen de balie- en loketwerking en de administratieve ruimtes. Het biedt ook plekken voor individuele gesprekken en vergaderingen. Met het gebouw gaat de gemeente Kalmthout voor het kantoorlabel A++. Dat staat voor een bereikbare, betreedbare, bruikbare en begrijpelijke omgeving voor iedereen.

Op maat van Kalmthout

Het nieuwe gebouw is op maat van Kalmthout. Met zo’n 3200 m² vloeroppervlakte zal het net iets groter zijn dan alle huidige gebouwen samen. Het wordt een stijlvolle dienstverleningsplek die past in de omgeving. Tegen september 2024 zou de ruwbouw klaar moeten zijn.

De nieuwbouw vormt één geheel met het historische gemeentehuis door de herhaling van de witte gevelpleister en het buitenschrijnwerk. Verwarmen doen we met een warmtepomp en betonkernactivering. Dat is zoals het principe van vloerverwarming maar dan in alle betonnen elementen van het gebouw toegepast: vloeren, kolommen, balken, plafonds… Dat systeem gebruiken we tijdens de zomer om te koelen. Op de platte daken worden maximaal zonnepanelen geplaatst.

Subsidies en verkoop patrimonium

De bouw van het nieuwe gemeentehuis werd aanbesteed voor 8,6 miljoen euro. Vooral de stijgende materiaal- en bouwprijzen deden het oorspronkelijk budget stijgen. Gemiddeld stegen die prijzen met 20 à 30 procent. De gemeente Kalmthout overlegde daarom met de aannemers en de architecten om te bekijken waar er nog bespaard kon worden op de bouwkost, bijvoorbeeld door andere materialen te kiezen.

Daarnaast vroegen we subsidies aan voor de integratie van het dienstencentrum De Groten Uitleg. Daarvoor krijgen we zo’n miljoen euro van de Vlaamse Overheid. En door de centralisatie van onze diensten komen er enkele gebouwen leeg te staan. Die gaan we verkopen.

Het gaat over ‘de Chapel’, de woning rechts naast Bib Kalmthout waar de dienst Vrije Tijd werkt, en ook het huidige gebouw van het dienstencentrum wordt verkocht. Het OCMW-gebouw op Heuvel, ‘Villa Zwaluwdak’, blijft in gemeentelijke handen en wordt de nieuwe stek in Kalmthout voor Muzarto, de academie voor muziek en woord.

Verkeersveilige omgeving in het groen

Het gebouw is zeker niet het enige dat we de komende jaren aanpakken. Er komt een ruime parking met waterdoorlatende ondergrond en bomen achter het gemeentehuis. Tussen de kerk en het gemeentehuis creëren we een groen belevingsplein. Ook het pleintje voor de Bib krijgt een make-over. Het doel is om van heel Kerkeneind en bij uitbreiding de Driehoekstraat meer één geheel te maken. We werken een plan uit om die omgeving meer verkeersveilig te maken.

Opening in 2025

Aannemer Artes startte intussen met funderingswerken. Daarmee wordt letterlijk de basis gelegd voor het hele project. Daarna volgen boringen voor de geothermie waardoor het gebouw geen fossiele brandstoffen zal gebruiken. Dan start de bouw van het nieuwe gebouw en de renovatie van het historische deel. Zonder al te veel onvoorziene omstandigheden hopen we het nieuwe gemeentehuis klaar te hebben tegen september 2025. Daarna volgt nog de buitenaanleg en de herinrichting van de ruimere omgeving.

INFO: www.kalmthout.be/nieuwgemeentehuis

Bib Kalmthout schenkt opbrengst boekenverkoop aan De Kade

Op dinsdag 12 december schonk Bib Kalmthout een cheque van 1436,50 euro aan De Kade, een voorziening in Kalmthout voor volwassenen met een meervoudige beperking. Daarmee kunnen ze zelf een kleine bibliotheek maken.

Opbrengst via boekenmarkt

“Ieder jaar organiseren we met de bibliotheek van Kalmthout een boekenmarkt”, vertelt bibliothecaris Ilona Bosman. “Dit jaar verkochten we in juni de afgevoerde boeken uit onze collectie om zo plaats te maken voor nieuwe materialen. Het ging om kleuterboeken, jeugdliteratuur, romans, anderstalige fictie, informatie boeken en dvd’s. Zoals ieder jaar waren de materialen voor de allerkleinsten het populairst en in mum van tijd uitverkocht.”

“Kopers betaalden 0,5 euro voor kinderboeken en 1 euro voor andere materialen”, weet Lea Van Looveren van het beheersorgaan van Bib Kalmthout. “De verkoop bracht in totaal 1436,50 euro op. Dan weet je dat er zo’n 2000 stuks een nieuw leven hebben gekregen buiten Bib Kalmthout.”

Een eigen bib in de Kade

“De opbrengst schenken we met veel plezier aan De Kade hier in Kalmthout”, besluit Ilona Bosman. “Bijna iedere week bezoekt Miranda van De Kade met enkele van hun bewoners de bibliotheek. Jammer genoeg raakt een deel van de bewoners niet tot in de Bib. Vandaar onze keuze om een stukje lees-, kijk- en luisterplezier naar De Kade te brengen. De Kade zal het geld gebruiken om toffe materialen aan te schaffen zodat er daar een kleine bib gecreëerd kan worden.”

De bewoners van de Kade waren alvast erg blij met de cheque en het bezoek. Ze hadden ook een fijne verrassing voor de medewerkers van Bib Kalmthout. Ze maakten een boek met de titel ‘Een dagje andersom: de Bib op bezoek naar de Kade’. Een mooi boek met foto’s dat Nick met veel plezier voorlas. Dat boek krijgt alvast een mooi plekje in de Bib.

Kalmthouts archief vindt tijdelijk onderdak in Schoten

Posted by Herwig Nagels. Categories: Bestuur.

De gemeente Kalmthout bewaart een groot deel van haar archief in het oude gemeentehuis van Kalmthout. Door de renovatiewerken aan het historische gebouw en de bouwwerken voor een nieuw gemeentehuis, zochten Kalmthout een tijdelijk onderkomen voor de komende twee jaar. Die vonden ze bij de gemeente Schoten. Op 29 november bracht Kalmthout een deel van haar archief naar Schoten.

“Hoewel een groot deel van het archief binnen het eigen patrimonium blijft, willen we de oudste materiaalstukken uit de regio Kalmthout – Essen op een veilige plaats bewaren”, zegt intergemeentelijk archivaris Arnaud Manise, die zowel voor de gemeente Kalmthout als voor Schoten werkt. “Het zijn gerestaureerde of originele stukken die dateren uit de periode 1500 tot 1899: bevolkingsregisters, notulen van gemeenteraden… In totaal gaat het om zo’n 40 grote dozen.”

“De gemeente Schoten heeft een uitstekende archiefruimte op zolder”, gaat Manise verder. “En dankzij het werk in het archief de afgelopen jaren heeft Schoten ruimte om dit materiaal tijdelijk onder te brengen.”

Intergemeentelijk archivaris Arnaud Manise

Verslagen van schepencolleges uit de 16de eeuw

Medewerkers van de gemeente Kalmthout laden voorzichtig de waardevolle stukken.

Eerstelijnszone Noorderkempen roept diabetes type 2 een halt toe

Dit najaar zetten de gemeenten Kalmthout, Brasschaat, Essen, Kapellen en Wuustwezel in op de preventie en vroege opsporing van diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Dat doen ze, samen met de zorgverstrekkers uit Eerstelijnszone Noorderkempen, via de sensibiliseringscampagne Halt2Diabetes, in samenwerking met de Diabetes Liga en Logo Antwerpen.

Wat is diabetes?

Diabetes is een chronische aandoening waarbij je bloedsuikergehalte te hoog is. 1 op de 10 volwassen in ons land heeft diabetes. Diabetes type 2 kan je voor een groot deel voorkomen via een gezonde leefstijl (voldoende bewegen, gezond eten, niet roken en een gezond gewicht). Bovendien maakt een gezond(er) leven je weerbaarder. Via de Vlaamse campagne Halt2Diabetes sporen we 45-plussers aan om de FINDRISC-vragenlijst in te vullen en eventueel verder onderzoek door de huisarts te laten doen waarna begeleiding naar een gezonde leefstijl mogelijk is.

Wil jij meedoen aan de campagne?

Bereken jouw risico op diabetes type 2 door de vragenlijst in te vullen op www.gezondheidskompas.be. Je komt te weten of je een verhoogd risico hebt en wordt eventueel doorverwezen naar je huisarts. Een papieren vragenlijst vind je op de volgende verdeelpunten: gemeentehuis Kalmthout, dienstencentrum De Groten Uitleg, dienstencentrum Kruisbos, Bib Kalmthout, Dorpshuis Achterbroek, Dorpshuis Nieuwmoer, Kantine Bezemheide en OCMW Kalmthout.

Kom naar een infomoment ‘HALT2Diabetes’

Heb jij risico op diabetes type 2 of wil je meer te weten komen over gezond(er) leven, diabetes en de gratis groepssessies ‘Gezonde Voeding op Verwijzing’ bij verhoogd risico op diabetes?  Diëtiste Eef van Nunen legt uit wat diabetes is, hoe je diabetes type 2 kan voorkomen en hoe je gratis deelneemt aan de gratis groepssessies als jouw risico op diabetes verhoogd is.

Tijdens de infosessie kan je de FINDRISC-vragenlijst bij jezelf afnemen.

De infosessie vindt plaats op vrijdag 8 december van 13.30 tot 14.30 uur in dienstencentrum De Groten Uitleg.

Inschrijven kan tot 6 december via dienstencentrum@kalmthout.be of 03 376 44 30.

Samen roepen we diabetes type 2 een halt toe!

Meer info: www.HALT2Diabetes.be

Werken nieuw gemeentehuis starten op 4 december

De werkzaamheden voor het nieuwe gemeentehuis gaan binnenkort van start. Om alles veilig en ordelijk te laten verlopen, wordt de werfzone volledig afgezet met hekken. Daarna maakt aannemer Artes-Roegiers alles klaar om van start te gaan op 4 december 2023.

Het fietspaadje dat Kerkeneind en Rozeneind met elkaar verbindt, ligt vlak naast de bouwwerf. Dat fietspad blijft open tot aan de start van de werkzaamheden, maar wordt op 4 december afgesloten.

Fietsers volgen vanaf dan een omleiding via Rozeneind, die een zone 30 is. De gemeente Kalmthout voorziet in aangepaste signalisatie om die veranderde situatie te benadrukken, zowel voor de fietsers als de andere weggebruikers.

 

Zeldzame boommarters gespot bij nestkasten

Tussen januari en maart 2023 hingen medewerkers van Natuurpunt in en rond Kalmthout tien nestkasten voor boommarters op. “Na minder dan vier maanden was de eerste nestkast al bewoond door een boommarter”, vertelt Kris Boers van Natuurpunt. “Na amper negen maanden is meer dan de helft van de nestkasten minstens eenmaal bezocht. Een enorm succes!” Nu is het spannend afwachten of er ook jongen geboren zullen worden in de kasten. Daarvoor is het wachten tot maart 2024 (of de jaren nadien).

De boommarter is een prachtig dier, dat dankzij haar verborgen levenswijze en zeldzaamheid tot de verbeelding spreekt. “De laatste vijftien jaar is de soort aan een heuse opmars bezig in Vlaanderen”, weet Kris Boers. “Het grootste deel van de Vlaamse populatie leeft in de provincie Antwerpen. Vooral in de regio Kalmthout-Kapellen-Brasschaat lijkt de populatie groot en robuust te worden. Ook in de bossen rond de Antitankgracht in Schilde en Ranst wordt de soort heel regelmatig waargenomen.”

Helaas sneuvelen nog veel boommarters in het verkeer, vooral in het noorden van de provincie. Daarom startte Natuurpunt, met de financiële steun van de provincie Antwerpen, een onderzoek naar het gedrag van de boommarters. Begin 2024 zullen een aantal boommarters met een GPS-zender worden uitgerust om te kijken of ze drukke wegen oversteken en hoe ze dat doen.

Nestkasten als rustplaats voor boommarter

Een ander deel van het onderzoek spitst zich toe op de nest- en rustplaatsen. Daarover is nog maar weinig gekend. Daarvoor werden in de periode januari – maart 2023 tien nestkasten opgehangen om na te gaan of die door de boommarters gebruikt zouden worden. De nestkasten werden gemaakt door de leerlingen houtbewerking van Gitok in Kalmthout. Het materiaal ervoor werd betaald door de gemeente Kalmthout.

“Onze vreugde was erg groot toen bij een eerder toevallig bezoek in mei bleek dat de eerste nestkast al tekenen van bewoning toonde”, gaat Boers verder. “Hoewel uit onderzoek in Groot-Brittannië blijkt dat boommarters de nestkasten gebruiken als rustplaats én om hun jongen groot te brengen, had niemand durven dromen dat de kasten zo snel in gebruik zouden genomen worden. Kort nadien werden aan alle nestkasten camera’s geplaatst. Nu, amper negen maanden nadat de eerste kasten werden opgehangen, zijn al bij meer dan de helft van de kasten dieren waargenomen.”

Zeg geen steenmarter tegen een boommarter

De boommarter heeft, met een kop-romplengte van ongeveer 40-50 cm en een staartlengte van circa 25 cm, ongeveer het formaat van een slanke huiskat. De vacht is overwegend warmbruin tot licht rossig, de ondervacht grijsbruin. Poten en snuit zijn donkerbruin, de opvallende keelvlek wit tot fel oranje. Boommarters zijn bijzonder lenige dieren en uitstekende klimmers. Zij kunnen zich, mede dankzij hun lange pluimvormige staart, met het grootste gemak en met hoge snelheid in boomkruinen verplaatsen. Dankzij een speciaal heupgewricht zijn ze perfect in staat op boomstammen naar beneden te lopen. Dat in tegenstelling tot de beter gekende steenmarter.

Boommarters hebben een veelzijdig menu, waarin knaagdieren (muizen, woelmuizen, eekhoorns), konijnen, behoorlijk wat vogels (inclusief hun eieren) en bessen als vaste ingrediënten terug te vinden zijn.

Bekijk de beelden van de boommarters op de website van Natuurpunt.

Foto: Christoffel Bonte

Foto: Kris Boers

Robotland neemt Suske en Wiske Museum over

Met de verkoop van het Suske en Wiske Museum aan het nabijgelegen Robotland in Essen wordt de werking van het museum in Kalmthout gegarandeerd. Het museum gaat onder de vleugels van Robotland vanaf januari 2025 een nieuwe fase in waarbij de expertise en troeven van beide musea ten volle uitgespeeld worden. Beide initiatieven werken in eenzelfde regio en bieden een educatief pakket aan gezinnen en scholen aan. Met de verkoop van het museum geeft de provincie Antwerpen uitvoering aan het bestuursakkoord 2019-2024 waarin de focus op de kerntaken en provinciale bevoegdheden aangescherpt werd.

Gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor het Suske en Wiske Museum: “Cultuur en jeugd zijn sinds de interne staatshervorming van 2018 geen provinciale bevoegdheid meer; vandaar dat de uitbating van een kindermuseum geen taak meer is voor de provincie. In het bestuursakkoord is bij de opstart van legislatuur dan ook beslist om een overnemer te zoeken voor het museum na een grondige renovatie en vernieuwing van de museumopstelling. De provincie Antwerpen heeft dus blijvend geïnvesteerd in een optimale werking van het museum – en we zullen onze verantwoordelijkheid ook in het komende transitiejaar blijven nemen – terwijl het in het kerntakendebat haar koers heeft gehandhaafd.”

Na een openmarktbevraging in 2022 waarbij een twintigtal partijen gecontacteerd werden, besliste de provincieraad op 28 september om de Villa Vandersteen te verkopen via een bieding onder gesloten omslag. Daarbij werd bepaald dat naast de geboden prijs de verankering van het Suske en Wiske Museum meegenomen werd in de beoordeling van de biedingen.

Het bod van de heer Luc Van Thillo, eigenaar van Robotland, biedt naast de aankoopprijs van 775.000 euro ook de waarborg voor de voortzetting van de werking van het museum en ziet hierin een meerwaarde op het aanbod van Robotland. Luc Van Thillo: “De samenwerking tussen Robotland en het Suske en Wiske Museum moet voor beiden een extra boost betekenen. Het zijn alvast sterke troeven dat ze allebei in dezelfde regio actief zijn en een educatief aanbod ontwikkelen voor dezelfde doelgroepen, met name gezinnen en scholen. De komende maanden zullen we met de expertise die op elke site aanwezig is verder werken aan een nieuw concept, vertrekkend vanuit ieders eigenheid. We zijn ook tevreden dat diverse partners hun zegen geven aan het project.”

Robotland weet zich in het overnamebod immers gesteund door Studio Vandersteen en Standaard Uitgeverij, wat cruciaal is voor het verdere gebruik van de namen en afbeeldingen van de figuren uit het Suske en Wiske Museum. Ook de erven Vandersteen, die door de provincie geconsulteerd werden in de beoordeling van het bod, geven hun steun. Leen Vandersteen, dochter van de geestelijke vader van Suske en Wiske: “Het stemt ons tevreden dat voor de overnemer de voortzetting van het museum centraal staat bij de overnameplannen. Het huis waar we zijn opgegroeid en waar mijn vader de strips creëerde, blijft zo onlosmakelijk verbonden met zijn erfenis. Meer zelfs, ook in Robotland zullen de figuren van Suske en Wiske in de toekomst een plaats krijgen. We willen onze dank en waardering uitspreken aan de provincie die er alles aan gedaan heeft om een goede overnemer te vinden, aan de gemeente Kalmthout, die dit project blijvend steunt en zeker ook aan Luc Van Thillo, voor zijn durf, visie en inzet. Vanuit de Studio Vandersteen zullen we de nieuwe fase die nu ingaat ten volle blijven steunen.”

Ondersteuning gemeente Kalmthout

Bij de afslanking van de provincie in 2018 heeft de provincie bewust de kaart getrokken om als bovenlokale overheid de lokale besturen ten volle te ondersteunen binnen de gemandateerde bevoegdheden. De provincie Antwerpen heeft ook de gemeente Kalmthout actief betrokken bij de overnameprocedure van het museum. Willy Vandersteen had een sterke band met Kalmthout en is er ereburger.

Burgemeester Lukas Jacobs reageert dan ook tevreden: “Suske en Wiske zijn al vele jaren toeristische uithangborden van Kalmthout en de strips worden nog steeds gemaakt hier, in de Studio Vandersteen in Heide. We zijn dan ook zeer verheugd dat het museum in Kalmthout blijft. Als gemeente zetten we mee onze schouders onder dit verhaal en zullen actief meewerken om het museum een nieuwe toekomst te geven. Zo blijft de band tussen Kalmthout en Suske en Wiske verzekerd.”

Robotland

Luc Van Thillo is een multiondernemer en de oprichter van Robotland. Hij bouwde de oude douaneloods naast het Essense treinstation om tot en 1.5 hectare groot technologiepark voor jongeren. Robotland is een interactief doe-park dat jongeren warm maakt voor technische studierichtingen. Het park krijgt jaarlijks 45.000 bezoekers over de vloer.

“Dat een ondernemer, die met Robotland bijna 45.000 bezoekers per jaar realiseert, zijn schouders onder het museum zet, doet het beste verhopen. En zo eindigt ook dit verhaal met een guitige knipoog van Wiske naar Robotland”, besluit gedeputeerde Luk Lemmens.

Gemeente Kalmthout beloont bloeiende voortuinen

Op zaterdag 21 oktober maakte de gemeente Kalmthout de winnaars van haar bebloemingswedstrijd bekend. Met die wedstrijd beloont de gemeente ieder jaar haar inwoners die zich extra inzetten om door hun voortuin van Kalmthout mee een mooie plek te maken.

Bij de editie 2023 namen 84 inwoners deel, verdeeld over vier categorieën:

  • gevels en tegeltuintjes (max. 2 m. van gevel tot openbare weg) met als winnaar Maria Vissers
  • kleine voortuinen tot 100 m² met als winnaar de familie Billen – Goossenaerts
  • grote voortuinen vanaf 100 m² met als winnaar de familie Cools
  • boerderijen, handelshuizen, bedrijven en openbare instellingen met als winnaar de familie Vandekeybus – De Crom

Daarnaast selecteerde de jury een winnaar die de prijs voor ‘meest natuurlijke tuin’ wegkaapte. Dit jaar is dat de familie Pacquée – Braspenning. En onder alle aanwezige deelnemers verlootten we nog enkele andere prijzen, waaronder een geschenkmand van VVV Toerisme Kalmthout en een origineel theepotnestkastje, geschonken door Kalmthoutenaar Cees De Pauw.

Bevrijdingsfeesten Kalmthout

Posted by Sam Langendries. Categories: Vrije Tijd.

Elk jaar herdenken we de bevrijding van onze gemeente door de Canadese troepen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. De herdenking aan het Monument van de Erkentelijkheid voor het station van Heide is een respectvolle dankbetuiging aan de mensen die hun leven hebben gewaagd om ons te bevrijden. Die vond plaats op zondag 16 oktober.

Ook de monumentenrit met militaire voertuigen herinnert ons aan de dappere strijders van weleer. Samen staan we stil bij wat dit betekent, dat onze vrijheid en vrede niet vanzelfsprekend zijn en het ook onze verantwoordelijkheid is om deze waarden te beschermen en te behouden.

 

Ontwerptekst Lokaal Materialenplan

Op 26 mei 2023 keurde de Vlaamse Regering het Lokaal Materialenplan (LMP) goed op basis van een goedgekeurd Milieueffectenrapport (MER). Het LMP geldt als uitvoeringsplan en preventieprogramma voor het huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval, zoals voorzien in artikels 17 en 18 van het Decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen.

Het LMP, het plan-MER en de andere bijhorende documenten kan je raadplegen via de website van de OVAM.

Versnelde ver-LED-ing en aangepast brandregime openbare verlichting

De gemeente Kalmthout en netbeheerder Fluvius vervangen stelselmatig de bestaande openbare verlichting door energiezuinige LED-armaturen. Die ‘ver-LED-ing’ gebeurt in fases. Zo plaatsen we bij de heraanleg van straten of pleinen sowieso nieuwe LED-armaturen. Daarnaast vervangt Fluvius de andere openbare verlichting de komende jaren door energiezuinige LED-lampen. Tegen 2028 zullen de gemeente Kalmthout en Fluvius die ver-LED-ing in heel Kalmthout hebben uitgevoerd. Dat is twee jaar vroeger dan oorspronkelijk gepland.

Om ook nu al energie te besparen, werkten Kalmthout en Fluvius een plan uit om de oude verlichting op een andere manier te laten werken. Het gaat enkel over de straatlampen die pas na 2024 vervangen worden. Die doven we sinds half mei om de andere paal tussen 22 uur en 6 uur ‘s ochtends. Het gaat om de roze zones met jaartal op het plan. De openbare verlichting die al met LED-lampen werkt of vervangen wordt voor 2025, doven we niet. Die branden van 22 uur tot 6 uur ’s ochtends op 50%.

Opgelet: om de verkeersveiligheid te garanderen, blijven alle straatlampen wel branden op kruispunten, in bochten, bij asverschuivingen in de weg, aan fietspaden én op gewestwegen.

Thuisladen niet mogelijk? Vraag je laadpaal aan

Heb je een 100% elektrische auto maar kan je geen eigen laadpunt installeren en heb je er ook geen in de omgeving? Vraag dan een publieke laadpaal in je buurt aan. De voorbije maanden dienden al meer dan 500 particulieren of ondernemingen een aanvraag voor een publieke laadpaal in via het e-loket. Ook de gemeente Kalmthout gaf al strategische locaties door met per locatie een prioriteit.

Voor laadpalen op het openbaar domein volgt Vlaanderen drie pistes:

  • Steden en gemeenten kunnen suggesties doen voor nieuwe laadpalen ,op hun grondgebied. Dat deed de gemeente Kalmthout al in september 2022.
  • Paal volgt wagen: elke burger die volledig elektrisch rijdt, thuis zelf geen laadpunt kan installeren en er ook geen in de directe omgeving heeft staan, kan ,een publieke laadpaal aanvragen via ,een e-loket, zoals je hierboven al kon lezen.
  • Paal volgt paal: als bestaande laadpalen veel gebruikt worden, dan plant Vlaanderen de plaatsing van een extra paal op die locatie.

Dus: laat Vlaanderen weten dat er een noodzaak is aan publieke laadpalen en waar ze best zo’n laadpaal voor je elektrische wagen plaatsen. Hoe meer e-bestuurders hun voorkeur geven, hoe sneller de laadpalen er ook effectief komen.

INFO: www.vlaanderen.be/publiekelaadpaal-aanvragen, duurzaamheid@kalmthout.be, 03 376 49 90

Gymhal Kalmthout: geothermie als alternatief voor fossiele brandstoffen

De gemeente Kalmthout maakt verder werk van een meer duurzame gemeente. Daarbij willen we zelf het goede voorbeeld geven. Dat doen we bijvoorbeeld door te investeren in nieuwe technieken met hernieuwbare energie. Na investeringen in zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen in de sporthal Achterbroek… zetten we nu een volgende stap bij de nieuwe gymhal op Sportpark Heikant.

Nu de funderingswerken aan de gymhal zijn afgerond, start de aannemer met de grondboringen voor de ‘geothermie’. Dat is een techniek waarbij de temperatuur van de aarde wordt gebruikt om te verwarmen en te koelen. In de winter geeft de aarde warmte aan het gebouw, in de zomer onttrekt het systeem warmte uit het gebouw en geeft die terug aan de aarde.

De putten die de komende weken worden geboord – 36 stuks van 125 meter diep – zorgen via een warmtepomp voor die verwarming en koeling van het gebouw. Geen aardgas of andere fossiele brandstoffen dus, maar enkel hernieuwbare energie. Deze techniek is niet zo heel bekend, maar 100% duurzaam. Ook het nieuwe gemeentehuis zal van dezelfde techniek voorzien worden.

De nieuwe gymhal biedt onderdak aan een nieuwe, eengemaakte Kalmthoutse turnvereniging. Die vereniging staat ook in voor de uitbouw van de eigen werking én de uitbating van de turnhal. Met deze gymhal is de invulling van sportpark Heikant compleet.

Nieuwe gymhal in Kalmthout: topfaciliteiten voor turnplezier op ieder niveau

Gymhal Kalmthout biedt recreatie en competitie met topmateriaal

Op 27 augustus werd de splinternieuwe gymhal op Sportpark Heikant in Kalmthout officieel geopend. Die topsportzaal is het resultaat van veel en intensief samenwerken. De turnverenigingen GymKa en Crescendo sloegen de handen in elkaar en zijn nu de eengemaakte club Dynamika. Samen met de gemeente Kalmthout én een subsidie van Vlaanderen is de financiering van dit gebouw rond.

Pre-financiering door de gemeente en subsidie van Vlaanderen

Het resultaat mag er zijn: een gymhal met toptoestellen, multifunctionele ruimtes, een danszaal, overnachtingsmogelijkheden en een uitgeruste keuken. De totale bouwkost bedraagt 5 miljoen euro waarvan we als gemeente 70 procent pre-financieren. Sport Vlaanderen gaf een subsidie van 913 000 euro. De club zelf betaalde de slaapgelegenheden, de cafetaria, de keuken, de tribunes en de turntoestellen voor 100%, de gymhal, de danszaal, de polyvalente zaal en het sanitair voor 30 %. 30 jaar lang betalen ze jaarlijks 60 000 euro terug aan de gemeente.

Topsport en toptechniek

De gymhal is nu al erg populair aan het worden bij topclubs uit België en Nederland. Ook de nationale teams van Australië en Zuid-Korea boekten al trainingstijd ter voorbereiding van het WK in Antwerpen. Momenteel vindt men enkel in Kalmthout alle toestellen die ook op het WK zullen gebruikt worden. Daardoor zit het orderboekje voor 2024 zo goed als vol en begint dat van 2025 goed gevuld te geraken.

De nieuwe gymhal is voorzien van alle moderne technieken, bijvoorbeeld een geothermische installatie. 38 putten van 120 meter diep zorgen ervoor dat er geen fossiele brandstoffen nodig zijn voor verwarming of koeling. In de zomer wordt de warmte uit het gebouw in de bodem onder de gymhal gestoken, in de winter wordt die warmte er weer uitgehaald om het gebouw te verwarmen.

Met de nieuwe gymhal is Sportpark Heikant nu helemaal voltooid. Het is een prachtig sluitstuk dat honderden Kalmthoutse gymnasten veel sportplezier zal bezorgen.

WIST JE DAT…

  • de turnverenigingen GymKa en Crescendo samen de eengemaakte club Dynamika vormen?
  • de nieuwe gymhal tot de top 5 van grootste turnzalen in België behoort?
  • er geen fossiele brandstoffen nodig zijn voor verwarming of koeling?
  • de turnhal heel wat unieke eigenschappen heeft, zoals een hydraulisch plateau om een mattenberg te maken?
  • de gymhal alle officiële turntoestellen van de Wereldkampioenschappen Antwerpen 2023 huisvest?
  • ook de scholen in de buurt de gymhal zullen gebruiken om te sporten?

Geothermie als alternatief voor fossiele brandstoffen

De gemeente Kalmthout maakt verder werk van een meer duurzame gemeente. Daarbij willen we zelf het goede voorbeeld geven. Dat doen we bijvoorbeeld door te investeren in nieuwe technieken met hernieuwbare energie. Na investeringen in zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen in de sporthal Achterbroek… zetten we nu een volgende stap bij de nieuwe gymhal op Sportpark Heikant.

Nu de funderingswerken aan de gymhal zijn afgerond, start de aannemer met de grondboringen voor de ‘geothermie’. Dat is een techniek waarbij de temperatuur van de aarde wordt gebruikt om te verwarmen en te koelen. In de winter geeft de aarde warmte aan het gebouw, in de zomer onttrekt het systeem warmte uit het gebouw en geeft die terug aan de aarde.

De putten die werden geboord – 36 stuks van 125 meter diep – zorgen via een warmtepomp voor die verwarming en koeling van het gebouw. Geen aardgas of andere fossiele brandstoffen dus, maar enkel hernieuwbare energie. Deze techniek is niet zo heel bekend, maar 100% duurzaam. Ook het nieuwe gemeentehuis zal van dezelfde techniek voorzien worden.

Het verhaal achter de gymhal

Om het gebouw te kunnen realiseren, werden de Kalmthoutse turnverenigingen Gymka en Crescendo één. De gemeente Kalmthout pre-financiert het project, de verenigingen betalen twee miljoen euro op termijn terug. De hoofdgebruiker is de eengemaakte turnvereniging. Het beheer ligt bij de vereniging zelf, net als bij de atletiek-, voetbal- en petanqueclub op het sportpark. Maar de hal komt ook de Kalmthoutse scholen ten goede. Zij kunnen een deel van de turnhal overdag gebruiken.

In totaal tellen de twee verenigingen samen zo’n 850 leden. Heel wat geïnteresseerden staan nog op de wachtlijst. Tot hiertoe waren beide verenigingen actief op verschillende locaties, wat heel wat logistiek met zich meebracht. Met een eengemaakte vereniging op één locatie wordt de turnsport in Kalmthout versterkt.

 

 

Inspannend ontspannen? Wandel in Grenspark Kalmthoutse Heide

Posted by Herwig Nagels. Categories: Toerisme.

Een dagje vrij, een uurtje hoofd leegmaken, gewoon op zoek naar rust en stilte… Iedereen heeft wel een reden om even het jachtige leven van alledag achter zich te laten. En waar kan je dat beter doen dan in Kalmthout!?

De wandelpaden in het prachtige natuurgebied Grenspark Kalmthoutse Heide zijn weergegeven op een handige wandelkaart. Zo’n kaart met 18 bewegwijzerde wandelpaden kostv2 euro. De afstanden van de aangeduide paden variëren van 1,7 tot 8,5 km. Er zijn ook langere combinaties te maken met de verschillende verbindingswandelpaden én één grote wandeling van 24 km.

De meeste paden starten aan de hoofdparking Putsesteenweg 129-131, op 20 minuten wandelen van station Heide. De paden in het centrale rustgebied zijn niet toegankelijk met honden. Meer informatie vind je op de achterzijde van de wandelkaart.

De wandelpaden in het Grenspark vind je ook op de website van Grenspark Kalmthoutse Heide.

De Geschiedenis van Kalmthout

Posted by Anke Wouters. Categories: Toerisme.

In onze streken werden de eerste dorpskernen gevormd vanaf de 4e eeuw na Christus door de Salische Franken (Merovingers, later Karolingers). Onder hun bewind werd later het hertogdom Brabant opgericht. In Kalmthout ontstonden in die periode de dorpskernen Hillo, Foxemaat, Calmetholt, … De bevolking van die kernen leefde voornamelijk op de hoger  gelegen vruchtbare gronden, waar ze aan landbouw en veeteelt deed.

Op 15 maart 1146 verscheen de naam ‘Calmetholt’ in de geschiedenis. In het Italiaanse Trastevere werd in een akte vermeld dat de leenheer Arnold van Brabant de helft van Calmetholt aan de nieuwe abdij van Tongerlo geschonken had. Elf jaar later schonk zijn zoon Arnold II ook de andere helft aan de abdij. De paters van de abdij van Tongerlo waren een zegen voor de streek. Ze begonnen onmiddellijk met het oprichten van boerderijen, het droogleggen van moerassen en het in cultuur brengen van woeste gronden, bossen en heidevelden.

De laatste plaatselijke heer onder de abdij van Tongerlo, Godfridus Hermans, woonde in de 18e eeuw op het domein ‘De Greef’. Uit die periode stamt de prachtige gelijknamige abdijhoeve, die vandaag nog altijd bestaat.

Tijdens de Franse overheersing (1795-1815) werden de witheren van Tongerlo verjaagd en werden alle goederen van de abdij geconfisqueerd. De eeuwenoude heerlijkheid werd ontbonden en Kalmthout werd een zelfstandige gemeente.

Eeuwenlang was Kalmthout hoofdzakelijk een landbouwgemeente. Sinds de aanleg van de spoorweg Antwerpen-Roosendaal in de 19de eeuw is een groot deel van de gemeente tot woongebied uitgegroeid, omringd door landbouw- en natuurgebieden.

Kalmthout heeft op dit moment een oppervlakte van ongeveer 6000 ha en bestaat uit 5 wijken: Centrum, Dorp-Heuvel, Achterbroek, Nieuwmoer en Heide. In het noordwesten van de gemeente behoren nog enkele straten van de wijk Hoek tot Kalmthout.